BM Genel Sekreteri Ukrayna’daki Çatışmanın Yıldönümünde Barış Çağrısında Bulundu
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres: “Akan kanı durdurmak ve nihayetinde barışa bir şans vermek için her türlü anlamlı çabayı teşvik etmeliyiz.”
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 24 Şubat (Xinhua) — BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Cuma günü Ukrayna’daki çatışmanın daha fazla tırmanmasını önleme ve barışa “bir şans” verme çağrısında bulundu.
Rusya ile Ukrayna arasındaki ihtilafın birinci yıldönümü münasebetiyle toplanan ve 30’a yakın dışişleri bakanı ve diplomatın katıldığı Ukrayna konulu üst düzey BM Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Guterres, “Gerginliğin herhangi bir şekilde tırmanmasına engel olmalıyız. daha öte.”
Guterres, “Akan kanı durdurmak ve nihayetinde barışa bir şans vermek için her türlü anlamlı çabayı teşvik etmeliyiz” dedi.
BM Genel Sekreteri, Güvenlik Konseyi’nin son bir yılda Ukrayna konusunda 40’tan fazla toplantı yaptığına işaret ederek, “Şu anda silahlardan bahsediyoruz. adil ve sürdürülebilir barış.”
Guterres, “Sivillerin korunması birinci öncelik olmaya devam etmeli” dedi ve sadık ve makul olmayan insani erişimi sağlamak, Ukrayna’nın toparlanmasına ve yeniden inşasına yatırım yapmak ve nükleer risklerden kaçınmak için harekete geçilmesi çağrısında bulundu.
BM Genel Sekreteri ayrıca Karadeniz Tahıl İnisiyatifi kapsamında kaydedilen ilerlemeler hakkında bilgi verdi ve anlaşmanın uzatılmasına yönelik davetleri yineledi.
22 Temmuz 2022’de Ukrayna ve Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler ile uluslararası pazarlara tahıl ve gübre sevkiyatını öngören anlaşmayı İstanbul’da imzaladı.
19 Kasım 2022’de sona erecek olan sözleşme 120 gün daha uzatıldı.
Guterres, anlaşma kapsamında 20 milyon tondan fazla gıda maddesinin 700’den fazla gemi aracılığıyla küresel tedarik zincirlerine sadakatle yeniden sunulduğunu ve dünya çapında fiyatların düşmesine yardımcı olduğunu söyledi.
Guterres, “Tüm tarafları bu girişime dahil etmenin öneminin altını çizmek ve girişimi Mart 2023’ün ötesine taşıma çağrımızı yinelemek istiyorum.” dedi.
Guterres, Birleşmiş Milletler’in Rusya’nın amonyak da dahil olmak üzere gıda ve gübre ihracatının önündeki engelleri kaldırmak için çalışmaya kararlı olduğunu da sözlerine ekledi.
BM Genel Sekreteri, bu çabaların uluslararası işbirliğinin gerekli, pahalı ve “çatışmanın ortasında bile” mümkün olduğunu gösterdiğini söyledi.